pagina-content

voornemens uitvoeren, veranderingsprocessen, in actie komen - Praktijk de Levensweg

Ga naar de inhoud

Maak jij je goede voornemens waar?

Veel mensen maken goede voornemens, aan het einde van het jaar, maar ook op andere momenten.
Vaak ervaren mensen dat ze de voorgenomen verandering vervolgens niet uitvoeren. Of ze vervallen al snel weer in oude gewoonten. Dit leidt vaak tot frustratie en teleurstelling. Herken je dat? 

Ik begeleid in mijn praktijk geregeld mensen die verandering in hun leven willen brengen en daar niet in slagen.
Nu ga ik je geen hele rij tips geven voor het doorzetten van je goede voornemens. Het internet staat er al vol van. Precies uitzoeken wat je wilt veranderen, hoe, waar, wanneer, met hulp van wie of wat, planning maken, anticiperen op tegenvallers enzovoorts.

De essentie van een geslaagd veranderingsproces is, dat je er met heel je verstand en met hart en ziel induikt. Uiteindelijk weet je wat je te doen staat en hebt er vertrouwen in dat je oplossingen vindt voor tegenslag. Je kun horen, zien, vertellen en vooral voelen hoe het is als je je voornemen hebt uitgevoerd. En je staat te trappelen om van start te gaan!
Of toch niet?

Als je er alles aan hebt gedaan om je voor te bereiden en je voelt geen verlangen om de weg te bewandelen die je hebt uitgestippeld, dan mis je het belangrijkste: Hartstocht! Ja, met een hoofletter.
Je mist een grote liefde voor of een groot verlangen naar datgene wat je je hebt voorgenomen.
En zonder die Hartstocht is de kans groot dat je je doel niet gaat bereiken.

Nu kun je besluiten dat je dan je voornemen maar niet gaat uitvoeren. Dat is prima als je beseft dat je bijvoorbeeld alleen maar wilt gaan sporten en afvallen omdat al je vriendinnen slank zijn en de media jouw verlangen naar mooi en slank zijn stimuleren. 

Wat nu, als je wilt afvallen omdat je merkt dat je echt last krijgt van je overgewicht en je begrijpt niet waarom je geen enthousiasme voelt nu je op het punt staat om eraan te beginnen? En dat terwijl je je helemaal geweldig voelde toen je bedacht hoe energiek je je weer zult voelen als je bent afgevallen. Dan moet je op zoek gaan naar wat jou tegenhoudt.

Dat wat je tegenhoudt zit maar heel zelden in praktische oorzaken, zoals te weinig tijd of tekort aan geld.
Ga bij jezelf te rade. Niet in die volle ’bovenkamer’ met hersenspinsels! Ga te rade bij je lichaam en luister wat het je vertelt. Vraag naar de ware verlangens die je hebt. Vraag naar je angsten, je twijfels, je weerstand, de emoties die jou voornemen tot verandering bij je oproept.

Om maar bij het voorbeeld van afvallen te blijven: misschien ontdek je dat je bang bent dat het je niet gaat lukken en dat je je dan zult schamen voor je ‘zwakheid’. Misschien zie je er tegenop om buiten of in een sportschool te gaan bewegen omdat mensten dan zullen zien dat je te zwaar bent. Dan helpt het meestal om daar met iemand die je vertrouwd over te praten. Als de ander goed naar je luistert en er liefdevol en eerlijk op reageert, wordt die ander een spiegel voor jou. Het helpt je om te beseffen dat er altijd veel manieren zijn om naar iets te kijken. En het daagt je hopelijk uit om te onderzoeken hoe je je hartstocht voor jouw voornemen zo groot kunt maken dat je over elke drempel kunt stappen.

Als je er toch niet goed uitkomt wat jou weerhoudt om je leven te veranderen of als je niet goed weet hoe jij jouw drempels kun overwinnen, zoek dan een goede therapeut of coach die je hierin kan begeleiden. 
Je bent het waard om ten volle te leven en te genieten!

Er zijn veel methoden die je kunnen helpen. 
Ik loop graag een stukje mee op jouw levensweg wanneer je een klankbord en ondersteuning kunt gebruiken. 

Ik wens je veel Hartstocht toe!

Conny van der Borgh
Praktijk de Levensweg


Vul het contactformulier in voor een gratis kennismakingsgesprek of om nieuws en artikelen te ontvangen per e-mail


Terug naar de inhoud