pagina-content

Hoe vind je rust in onrustige tijden? - Praktijk de Levensweg

Ga naar de inhoud

Hoe vind je rust in onrustige tijden?

Er is veel onrust en narigheid gaande op onze aarde. En doordat met name de ‘ellende’ steeds breed wordt uitgemeten door de media wordt het gevoel van onveiligheid en naderend onheil aangewakkerd.

Ik heb de keuze gemaakt om niet meer dan één keer per dag het nieuws te bekijken. En van sensatieberichten van ernstige ongelukken en onderlinge gewelddadigheid van mensen lees ik zelden meer het hele verhaal. Ik doe dat niet om ‘mijn kop in het zand te steken’ want ik zie genoeg om te beseffen hoeveel narigheid en onrecht er in deze wereld is. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik besef dat ik op deze incidenten geen directe invloed heb. Als ik mijn energie laat opslurpen door het lezen van slecht nieuws, kan ik die energie niet steken in iets positiefs.

Als je je richt op wat je wel kunt doen, creëer je bij jezelf nieuwe energie. En daarmee mogelijkheden voor positieve situaties. Er is zoveel wat je kunt doen. Tegenwoordig zijn er vaak tekorten aan vrijwilligers en mantelzorgers. Het hoeft ook niet ‘groots’ te zijn. Een een kopje koffie drinken met iemand die zich eenzaam voelt of wandelen met iemand die zich niet meer zeker genoeg voelt om alleen op pad te gaan. En wat dacht je van gewoon een vriendelijke groet tegen iemand op straat die er niet al te vrolijk bij loopt.
En ben vooral ook vriendelijk voor jezelf. Verdien jij niet net zoveel aandacht en mededogen als jouw medemensen?

Ik vind het soms het moeilijk om te accepteren dat er zoveel ‘kwaad’ is.

Dit schrijvend, bedenkt ik ene energie altijd ook zijn tegengestelde energie oproept.
Alles heeft zijn tegengestelde: licht en donker, goed en kwaad, liefde en haat. En die tegengestelden (dualiteiten) zijn eigenlijk geen twee aparte dingen. Ze zijn de keerzijden van dezelfde munt. De extremen van één factor.
Dan moet het zo zijn dat het kwade ons oproept tot het goede en de haat ons oproept tot liefde.

Als je in angst leeft doordat je alleen gericht bent op alle narigheid, verlies je je levenslust. Als je je ondanks alles richt op liefde en goedheid, kun je elke dag een portie goedheid schenken; aan deze wereld en aan jezelf.

Conny van der Borgh
Praktijk de Levensweg


Vul het contactformulier in voor een gratis kennismakingsgesprek of om nieuws en artikelen te ontvangen per e-mail
Terug naar de inhoud