pagina-content

december, (g)een feest voor iedereen, de invloed van je jeugd artikel - Praktijk de Levensweg

Ga naar de inhoud

December, (g)een feest voor iedereen – de invloed van je jeugdervaringen.


December, de maand van het sinterklaasfeest, Chanoeka, de verlichting van Boeddha, midwinter- en zonnewendefeest, de geboortedag van Mohammed, Kerstmis en de overgang naar het nieuwe jaar.
Wat doet deze feestmaand met jou? Kijk je ernaar uit, zie je er tegenop of eigenlijk een beetje van beide?

De manier waarop je nu de feestdagen tegemoet ziet, zou best wel eens beïnvloed kunnen zijn door de ervaringen in je jeugd. Was de decembermaand voor jou een bron van blijde verwachting, gezelligheid en plezier of een tijd van spanningen in huis en teleurstelling? 
Hoe je je toen voelde kan nog veel invloed hebben op de manier waarop je nu de decembermaand ervaart.
Het kan zelfs zo zijn dat de sfeer in je gezin van herkomst nu nog steeds maakt dat je een hekel hebt aan de sinterklaasviering of aan de kerstdagen. Misschien komt het door maar één voorval dat je als kind hebt meegemaakt en dat je intussen al bent vergeten.
Als je de negatieve emoties die je als kind had, niet goed kon uiten of als mensen om je negatief reageerden op jouw boosheid of verdriet, dan blijft het negatieve gevoel dat je had bij je. Het ‘woont’ nog ergens in je lichaam en heeft nog invloed op hoe je nu bent en wat je ervaart. Je bent het niet echt vergeten.
Dat betekent dat je soms kunt reageren op een manier die je eigenlijk niet begrijpt. Of je merkt dat je overtuigingen hebt waarvan je verstandelijk goed begrijpt dat ze niet kloppen maar lastig zijn om los te laten. Bijvoorbeeld dat mensen je nooit eerlijk behandelen, dat ze toch luisteren, dat familiefeesten niet gezellig zijn, dat je er niet bij hoort of niet de moeite waard bent.

Goed beschouwd is het een zegen dat je diep in jezelf nog weet wat je hebt ervaren, het positieve en het negatieve. Want dit maakt dat je nu nog een bron hebt waaruit je kunt putten om problemen of negatieve gevoelens die je nu hebt te begrijpen en op te lossen.
Transpersoonlijke counseling helpt om te ervaren wie je werkelijk bent en welke blokkades en overtuigingen je hebt opgedaan op jouw levensweg, die nu jouw geluk en vitaliteit in de weg staan.

Ik wens je toe dat je in deze tijd de mooie dingen aangrijpt om te genieten en de moeilijke dingen om meer jezelf te zijn.

Conny van der Borgh,
Psychosociaal therapeut

Praktijk de Levensweg


Vul het contactformulier in voor een gratis kennismakingsgesprek of om nieuws en artikelen te ontvangen per e-mail


Terug naar de inhoud